Szakmai zsűri tagjai

Dr. Mikola Bálint

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke

Az „Év Gyógyszerésze” elismerés meghonosítása a Roche Magyarország cég kezdeményezésére és támogatásával a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége munkaasztalán született. Azonnal profi segítőtársat kaptunk a Néro Solution cég vezetése személyében, akik hatékony szervező munkával tették és teszik ma is egyre szélesebb körben ismertté a pályázati rendszert.

Legalább három kiemelkedő előnyét feltétlenül meg kell, hogy említsem a hatodik éve működő folyamatnak. A pályázat segített elfogadtatni a tára mellett dolgozó gyógyszerészekkel, hogy az a mindennapi tevékenység, amit a betegellátásban végeznek, szakmai és tudományos értelemben is figyelemreméltó. Képesek arra, hogy önálló dolgozatban bemutassák a gyógyszerészi hivatás szépségét, a közvetlen lakossági gyógyszerellátás egészségnyereségre fókuszáló feladatait, s ezen gondolataikat, eredményeiket közkinccsé tegyék.

A pályázati rendszer a társadalom felé is jelzi, hogy vannak elismert orvosok, de vannak elismerésre méltó gyógyszerészi teljesítmények is. Az írott és elektronikus média útján felhívja a figyelmet arra, hogy a gyógyszertár nem csak a készítmények kiadására alkalmas, hanem az egészséget fenntartó, azt megőrző kérdésekben való tájékozódásra és a terápiák menedzselésére egyaránt. Hiszen megismerheti az „Év Gyógyszerészét”, aki kézzelfoghatóvá teszi számára ezt a valóságot.

Nem utolsó sorban rendkívül értékes az a produkció, ami egy asztalhoz ültette a gyógyszerészet meghatározó tradicionális szervezeteit a pályázatokat értékelő, elbíráló szakmai bizottságban. A tudományt és oktatást képviselő MGYT, a gyógyszertárakat ismerő MOSZ, és a köztestületi MGYK vezetői, szakértői ugyanis együtt értékelik a pályaműveket. Mindhárom szervezet részére tanulságos ez a tevékenység, hiszen a dolgozatok reprezentálják a tára melletti gondolatokat, a felkészültséget és az elhivatottságot, egyben számos jelzést közvetítenek a társaságok részére.

Ezúton is köszönöm a támogatóknak, a szervezőknek és az együttműködőknek a közös munkát!

Prof. Dr. Szökő Éva

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke

2013 óta veszek részt az „Év gyógyszerésze” pályázatok elbírálásában és minden alkalommal kíváncsisággal, nagy várakozással kezdek a pályaművek olvasásába. Mit is várok? Mindenekelőtt azt, hogy a pályázók a mindennapokból vett gyakorlati probléma feldolgozása során világosan ismertessék a téma aktualitását/fontosságát, tekintsék át a szakirodalmát, foglalják össze a tapasztalataikat és lehetőség szerint adjanak a napi munkát segítő javaslatokat. Számomra különösen érdekes, hogy a gyógyszerészi tanácsadás során milyen gyakorlati kérdésekkel szembesülnek a kollégák, és mit tekintenek hiteles információforrásnak ezek megválaszolásához. A gyógyszerészek többsége valószínűleg nem is gondol arra, hogy egy-egy kérdés kicsit alaposabb áttekintésével nem csak lelkiismeretesen adhatnak helyes tanácsokat a betegeknek, hanem ezen a versenyen is eséllyel indulhatnak. Ezért biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a példamutató munkát végző gyógyszerészek jelölésében, a jelölteket pedig arra, hogy készítsék el pályázatukat!

Dr. Samu Antal

Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnöke

Dr. Mike László

Országos Tisztifőgyógyszerész